AKTA DADAH BERBAHAYA PDF

Undang-undang dadah berbahaya: Mengandungi Akta Dadah Berbahaya ( Akta ) & peraturan-peraturan, Akta Dadah Berbahaya (Perlucuthakan. akta akta dadah berbahaya. (langkah-langkah pencegahan khas) Mengandungi segala pindaan hingga 1 Januari Diterbitkan. Jul 17, Restriction on importation of raw opium, coca leaves, poppy-straw and cannabis. 5. Restriction on exportation of raw opium, coca leaves.

Author: Golticage Gudal
Country: Tajikistan
Language: English (Spanish)
Genre: Personal Growth
Published (Last): 15 February 2015
Pages: 153
PDF File Size: 19.4 Mb
ePub File Size: 12.4 Mb
ISBN: 652-1-49047-514-8
Downloads: 5155
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Meztishura

Selain hukuman mati, ini 5 perkara anda perlu tahu |

Menurut beberapa berrbahaya berita, kerajaan dikatakan telah bersetuju untuk meminda undang-undang untuk memberikan kuasa budi bicara pada mahkamah untuk mengenakan bentuk hukuman yang lain selain dari hukuman mati. Tiga kesalahan berkaitan dadah ini adalah kegunaan peribadi, pemilikan, dan mengedar.

Terima dadwh kepada pengumuman di dalam pesawat kerana sering memaklumkan hukuman mati menanti anda jika terlibat najis dadah namun, apa yang mungkin anda tidak tahu adalah… 1. Untuk membuktikan kesalahan mengedar dadah, pertamanya pendakwaan perlu membuktikan bahawa anda memiliki dadah berbahaya dan pemilikan itu bertujuan untuk mengedarkan dadah tersebut. Seksyen 39A 1 dan daxah 2 di dalam ADB menyenaraikan peningkatan penalti jika dadah yang dimiliki melebihi berat yang tertentu.

Prasangka adalah pendirian legal yang membolehkan mahkamah untuk menganggap kewujudan fakta tertentu berdasarkan bukti dan sokongan fakta lain.

Walau bagaimanapun, prasangka ini adalah boleh dihapuskan; dimana anda boleh membawa bukti untuk menidakkan atau menafikan hakikat bahawa anda mempunyai pengetahuan tentang dadah tersebut, atau anda tidak mengedar dadah berkenaan.

Akta ini juga membenarkan menteri untuk menyekat pergerakan anda ke kawasan yang tertentu melalui perintah sekatan.

Akta Dadah Berbahaya dan Peraturan-peraturannya | Program Perkhidmatan Farmasi

Tempoh tahanan reman boleh menjangkau masa yang lama tidak kurang dari setahun kerana proses perbicaraan turut memakan masa. What can you do? Mengedar dadah bukan selalunya dijatuhkan hukuman mati mandatori Sebahagian daripada benteng Penjara Pudu. Walau bagaimanapun, agak mengejutkan apabila mengetahui hukuman mati tidak seharusnya wajib Break a promise, break my heart.

Hal ini membuktikan kesalahan memiliki dadah. Ini juga menimbulkan persoalan etika:. Kesalahan ini sering dibuktikan menerusi ujian kimia yang dijalankan ke atas air kencing atau sampel darah orang yang dituduh dan ia membawa hukuman tidak melebihi RM5, atau hukuman penjara tidak melebihi 2 tahun.

  BHAGAVATHAM TELUGU PDF

Dalam kebanyakan kes dimana orang ditangkap dengan najis dadah, mereka akan mendakwa bahawa mereka tidak tahu dadah tersebut ada di situ. Jangan meninggalkan barang-barang kepunyaan anda tanpa dijaga atau tanpa diperhati di tempat awam.

Undang-undang ini juga memberi keperluan untuk penagih dadah melalui proses pemulihan dengan memberi tumpuan kepada pembaharuan diri, melalui program pemulihan, rawatan dan pengawasan polis yang boleh didapati di bawah Akta Akta Penagih Dadah Rawatan dan Pemulihan. Jika berat dadah yang dijumpai pada anda melebihi berat sebenar yang ditetapkan dalam seksyen 37 da Akta Dadah Berbahaya, maka ia boleh dianggap bahawa anda sedang mengedar dadah tersebut.

Terdapat tiga kesalahan dadah yang boleh membabitkan anda. Apa-apa bentuk komunikasi diantara anda dan orang tersebut. Mana-mana orang dafah yang mungkin mempunyai akses kepada dadah tersebut. Dasah samping itu, jika anda didapati bersalah memiliki lebih dari 5 gram heroin, anda boleh dijatuhi hukuman penjara 5 tahun hingga ke seumur hidup dan minimum 10 sebatan di bawah seksyen 39A 2.

How do you even put a company in jail?? Pada tahuntelah dihuraikan di Parlimen bahawa jenayah pengedaran dadah antara dan sebenarnya telah meningkat walaupun hukuman mati mandatori dijalankan. Kemudian, prasangka boleh digunakan untuk menganggap bahawa anda mempunyai pengetahuan tentang dadah di dalam beg tersebut dan oleh itu, anda memilikinya.

Mahkamah sentiasa dipenuhi dengan kes dadah dimana seseorang suspek dituduh melakukan pelbagai kesalahan berkaitan dadah – walaupun kebanyakan suspek juga menyatakan bahawa penglibatan mereka adalah secara tidak sengaja ataupun telah ditipu.

Seksyen 41B 1 Akta Dadah Berbahaya: Chief keyboardist at Asklegal. Perubahan dalam undang-undang hanya berlaku pada tahun Jadi bagaimana pihak mahkamah menentukan daadh itu sahih atau tidak? Bagaimana juga pihak mahkamah menentukan sama ada anda bersalah kerana memiliki dadah atau lebih parah, mengedar dadah?

Prasangka mengedar akat bergantung pada berat dadah berkenaan.

Anda berkemungkinan tidak dibenarkan diikat jamin. Tips keselamatan tambahan Berhati-hati dan sentiasa berjaga apabila orang yang tidak dikenali aota rakan meminta bantuan anda menjaga atau membawa barangan mereka.

  GALGAS EXTENSIOMETRICAS PDF

Tujuan ikat jamin digunakan adalah kerana perbicaraan mahkamah boleh mengambil masa yang agak lama bdrbahaya ketika proses tersebut, anda boleh dibenarkan balik ke rumah dengan jaminan atau direman ditahan di penjara sehingga tamat perbicaraan. Namun, jika anda disabit kesalahan memiliki sejumlah kuantiti berat dadah atau mengedar dadah, ikat jamin adalah tidak dibenarkan. Akta Dadah Berbahaya ADB telah dipinda pada tahun sebagai tanda dasar perangi dadah oleh kerajaan Malaysia yang mahukan masalah sosial dan kesalahan berkaitan dadah ini dibasmi.

Untuk meringkaskan bagaimana prasangka memiliki berlaku, bayangkan situasi ini: Hukuman mati mandatori mungkin akan dimansuhkan. Malaysian Majlis Bandarayas can now enforce traffic laws.

Don’t ask me legal questions. Click here for the English version ] Di Malaysia, dadah berbahaya sentiasa dianggap sebagai ancaman kepada masyarakat. Jawapannya – Prasangka presumptions. Untuk meringkaskan bagaimana prasangka memiliki berlaku, bayangkan situasi ini:. Jika anda didapati bersalah memiliki diantara gram dadqh, seksyen 39A 1 menyatakan mahkamah boleh menjatuhkan hukuman penjara tahun dan sebatan.

Perbuatan dan elemen mental niat dan kesalahan ketiga-tiga asas ini diperlukan untuk mencari seseorang yang bersalah kerana akt dadah. Hukuman kerana memiliki dadah boleh berbeza-beza daripada denda ke penjara seumur hidup dan sebatan; bergantung kepada berat dadah berkenaan. Dalam kes ini, Timbalan Pendakwa Raya hanya perlu membuktikan bahawa beg itu berada dalam kawalan dan jagaan fizikal anda.

Selain hukuman mati, ini 5 perkara anda perlu tahu tentang undang-undang dadah di Malaysia.

Konsep legal bagi memiliki memerlukan tiga asas utama yang akan dibuktikan iaitu jaga, kawal dan tahu. Pihak pendakwa menunjukkan anda mempunyai jagaan fizikal dan mengawal dadah, atau apa-apa di mana dadah tersebut telah berbungkus seperti kotak, beg, parcel, dan lain-lain.

UiHua Chief keyboardist at Asklegal. Butiran ini mungkin membolehkan pihak berkuasa untuk menjalankan siasatan terperinci dan juga boleh digunakan untuk menyokong pembelaan anda di mahkamah jika anda didapati bersalah.

Author: admin